четвъртък, 10 февруари 2011 г.

размисли за жените

Цял ден си мисля за какво ми трябваше да се боря за някаква си еманципация.  Да се издържам сама, за да не претоваря случайно любимия. Или просто съм принудена да го правя, поради липсата на  кадърни и желаещи да го направят мъжки екземпляри?!
Да, действително, еманципацията ни осигури  най-важното на този свят - свобода и независимост. Дишам по-спокойно, забавлявам се по-пълноценно и не треперя от ужас какво ще се случи с мен ако мъжът до мен ме напусне. Освен това мога да си позволя да си избирам мъж по "любов", а не по джоба му, което е много важно за щастието ми.
Покрай тези придобивки обаче, какво се случва - юрнахме да се развиваме, да работим на няколко места, докато любимият си бачка само на едно и да се доказваме и борим  с мъжкия пол. А мъжете? те какво спечелиха или не, от нашите привидни битки.
а) о, жена ми си може и сама, няма чак толкоз нужда от мен. Идеално!!
б) а каква безплатна и неизискваща домакиня и майка на децата ми си имам. ммммм
в) за креватното обслужване ще замълча

Сигурно има и друго ама това стига за сега за да добием реална представа от нашата еманципация кой повече спечели. И да разберем, защо мъжете не се бунтуваха особено срещу нея.
Аз така като гледам ние само дето гърбим и се съсипваме да доказваме колко сме можещи и знаещи, но истински умните и силните тук пак са си мъжете. Друг е въпросът, че покрай тези облекчения, които ние зорлям им натрапихме те започнаха да стават все по големи тарикати и егоисти и  да загубват мъжествеността си. И после се чудим къде изчезнаха джентълмените. Ами ние  се погрижихме да позачезнат.... Ние сами си изфабрикувахме  мъхльовци и после ревем.
И за всичко това не ни е виновна емаципацията, а нашето калпаво понятие за нея. Какво ни пречи да си се развиваме и да си бачкаме без да се нагърбваме и с  мъжкото бреме. Оставихме не само с лека ръка, ами дори с удоволствие мъжете да ни делегират функциите си, като същевременно ние си запазихме своите, глупаво внушавайки си, че сме си ги поделили с любимия, защото сме го научили да сменя памперс и да бута количка.
Стигнахме до там да се РАДВАМЕ изрично, че мъжът ни прави тези неща и още повече да го идеализираме и да си мислим, че без него него не можем. Радваме се, че ни е донесъл дърва за печката. Радваме се, че ни е сменил кранчето.... изобщо радваме се за всички елементарни неща, които изначално са си мъжки задължения. Радваме се за малкото, което получаваме и не осъзнаваме какво всъщност ние самите даваме в замяна. Най-малкото даваме си здравето натоварвайки се с прекалено неща, стресирайки се излишно.
Стигнахме до там, че се налага да се сдобиваме с дипломи, да градим кариера за да печелим уважението и интереса на мъжете. И упорито отказваме да осъзнаем,  че сега вместо мъжете нас да ни купуват, почнахме ние тях да си ги купуваме. Вместо мъжете да се борят за нас, ние се борим за тях.
Казано накратко спечелихме си свободата, за да си загубим женското в нас, семейството, да загубим истинските мъже. Спечелихме си свобода, от която дори не можем да се възползваме, защото просто не остава време и сили от бачкане, гърч и тревоги по отглеждане на деца и осигуряване на бъдещето им. Спечелихме си разглезени и егоистични мъже, които са с нас заради далаверата, а не защото ни обичат и уважават просто поради факта, че сме жени и това, което можем де им дадем като жени. Претенциите им станаха прекалено големи, не са глупави те, нали?! А пустата еманципация / набутвация

понеделник, 7 февруари 2011 г.

думи на Чарли Чаплин

Днес ми споделиха нещо много мъдро, казано от Чарли Чаплин на 70 годишния му юбилей....бих искала да осъзная и изживея тази мъдрост....но да съм все още на 35 години...:)))
"Когато обикнах себе си, разбрах, че мъката и страданието са само предупреждаващи сигнали, че живея срещу своята собствена истина. Днес вече знам, че това се нарича: “Да бъдеш самия себе си”.Когато обикнах себе си, разбрах, колко много може да бъде обиден някой, ако го заставят да изпълнява собствените ми желания, когато още не е настъпило времето, и човека още не е готов, и този човек - съм аз самия.Днес наричам това: “Самоуважение”.
Когато обикнах себе си, престанах да си пожелавам друг живот, и изведнъж видях, че живота, който живея сега, ми предоставя всички възможности за растеж.Днес наричам това: “Зрялост”.
Когато обикнах себе си, разбрах, че при всякакви обстоятелства се намирам на правилното място в правилното време, и всичко става изключително в точния момент.Мога винаги да съм спокоен. Сега наричам това: “Увереност в себе си”.
Когато обикнах себе си, престанах да крада от собственото си време и да мечтая за големи бъдещи проекти. Днес правя само това, което ми носи радост и ме прави щастлив, което обичам и което кара сърцето ми да се усмихва. Правя това така, както искам и в своя собствен ритъм.Днес наричам това: “Простота”.
Когато обикнах себе си, аз се освободих от всичко вредно за здравето ми – храна, хора, вещи, ситуации; всичко, което ме води надолу и ме отклонява от моя собствен път.Днес наричам това: “Любов към самия себе си”.
Когато обикнах себе си, престанах винаги да съм правия. И именно тогава започнах все по-малко и по-малко да греша.Днес разбрах, че това е: “Скромност”.
Днес живея само в сегашния момент и наричам това: “Удовлетворение”.
Когато обикнах себе си, осъзнах, че ума ми може да ми пречи и от него мога да се разболея. Но когато го свързах със сърцето си, той веднага стана моят ценен съюзник.Днес наричам тази връзка: “Мъдрост на сърцето”.
Ние не трябва повече да се страхуваме от спорове, от конфронтации, от проблеми със самите нас и с другите хора. Даже звезди се сблъскват и от техния сблъсък се раждат нови светове. Днес знам, че това е: “ЖИВОТА”" Когато обикнах себе си, престанах да живея с миналото и да се тревожа за бъдещето.

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

бягство

Имам нужда от изход!
Сега, веднага, спешно
бягство, катапултиране.
Толкова съм оплетене в мрежите на мислите си - не зная кое е правилно, кое не.
Не мога да остана със себе си и съвестта си, защото ще се осъдя. Не мога да си простя...
Трябва да се спася и да остана цяла
А изходът е - еднопосочен.
Бягство от теб, от другите, от параноята...
Трябва да се изтрия с гума или...
някакви идеи?!
неканена съм
непожелана
а все пак влюбена - но не искам да съм тук, в чуждия дом и да се залъгвам, че ти си моя свят.
Не си!
виновни сме
да, представи си, отново ще посрещам изгрева и залеза в самота...